Skip to main content

Tekst is niet altijd een mededeling of nieuwsbericht. Soms moet tekst niet informeren maar iets doen. Spullen verkopen. Iemand overtuigen. Aanzetten tot actie. Dan heb je een tekst nodig waarin elk woord voor je werkt. Hulpwerkwoorden werken dan niet mee. Eerder tegen. Tijdens het schrijven van copy moeten bij werkwoorden als ‘worden’, ‘kunnen’ en ‘zullen’ alle alarmbellen rinkelen.

 

Deze hulpwerkwoorden maken tekst vaak lang en passief. Lang is niet altijd een probleem, maar met minder woorden hetzelfde zeggen is altijd beter. Passief taalgebruik is echter wél altijd een probleem in teksten die iets moeten. Zeker onbedoeld. ‘We zullen u een offerte doen toekomen’. Nee, daar mogen best wat werkwoorden weg. ‘We sturen u een offerte’. Of: ‘U ontvangt een offerte’. Maak het actief, laat zien dat je wil. ‘Voor meer informatie kunt u ons bellen’. Dat mensen kunnen bellen, geloven ze wel. Geloof me. Zeg liever: ‘Meer weten? Bel ons’. ‘Uw deur wordt afgewerkt met een lak’. Probeer eens: ‘Wij lakken uw deur af’. Maakt het niet alleen korter en actiever, ook nog eens persoonlijker. Minder werkwoorden in een zin werkt beter. Ga eens door een tekst heen met de rode pen. En tackel die hulpwerkwoorden.

 

Of begin hiermee. Wij van Kwieker willen je bedanken voor je aandacht en het feit dat je deze tekst hebt willen lezen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, dan kun je ons altijd bereiken via pagina ‘contact’. Daar kun je een formulier invullen en kun je onze telefoonnummers vinden. Je kunt natuurlijk ook een e-mail sturen. E-mails worden door ons altijd binnen no-time van een antwoord voorzien. Wil je liever dat jouw tekst door een professional wordt verbeterd? Ook dan kun je contact met ons opnemen. Je kunt daarvoor gebruikmaken van de kanalen die eerder werden genoemd. Jouw tekst zal van verbeteringen worden voorzien en er wordt voor gezorgd dat deze beter zal worden gelezen.