Skip to main content

Arme spatiebalk. Het grootste ding op het toetsenbord, maar nog altijd een klein stukje kunststof. Kunnen we wel. Van alle toetsen krijgt hij waarschijnlijk het meest op z’n kop. Zeker als de tijdsdruk hoog is, krijgt hij meer aanslagen te verduren. En steeds hardere. Toetsen wordt rammen. Vaak is het ook nog eens onterecht dat hij op z’n donder krijgt. Documenten stikken van de dubbele spaties. Pijn aan je ogen, al die loze ruimte. Of woorden worden door een spatie van elkaar weggerukt, terwijl ze als één woord (dus zonder spatie) op scherm en papier horen te verschijnen. ‘Contact gegevens’, ‘bureau stoel’, ‘installatie bedrijf’, diploma uitreiking’, ‘schep ijs’, ‘cadeau kaart’, ‘rode wijnglazen’, ‘lees tafel’, ‘bezem schoon’, ‘service kosten’, ‘lange termijn visie’, ‘kinder menu’ en ga zo maar door. Dagelijks kom je het tegen, op websites, in folders en brochures. Ook in ons vak: ‘reclame bureau’, ‘communicatie medewerker’, ‘marketing advies’. In het Engels is bijna alles los (‘space bar’), maar in Nederland horen samengestelde woorden bij elkaar en dus aan elkaar (‘spatiebalk’). Heel soms met een verbindingsstreepje. Maar altijd zonder spatie. Zullen we het balkje voorlopig even met rust laten? Dank u wel.

Hoe zit het ook alweer? Check bijvoorbeeld eens: onzetaal.nl/taaladvies/samenstelling