Skip to main content

Beperking vergroot creativiteit. Je hoort het vaker. En heel soms zie je het. Hanno, Groots café in Delft, is een voorbeeld van creatief ondernemerschap. Net als vele andere horecagelegenheden hielden ze tijdens de lock-down de keuken open voor afhalen en bezorgen. Maar niet zomaar. Hanno serveerde een avondje uit thuis. Compleet. Elke week kozen deze culinaire nomaden – die over de hele wereld de keukens en markten hebben uitgepluisd om in hun restaurant authentieke smaken te serveren – een andere bestemming (van Turkije tot Brazilië en van Sri Lanka tot Mexico). Bestelde je een ticket, dan kreeg je niet een standaard bevestigingsmail, maar een uitgebreide voorbereiding op je smakelijke trip. In de mail onder meer een Spotify-playlist met lokale muziek om tijdens het eten op te zetten, allerlei wetenswaardigheden over het land van bestemming, filmpjes van traditionele dansen om alvast te oefenen, kledingadvies en praktische tips voor de avond zelf. En dan de avond zelf. Exact op het tijdstip van reserveren hoorde je al muziek in de straat. Meteen in de stemming. Uit de auto stapte een medewerker in klederdracht, met een grote glimlach en tassen vol lekkers en plezier. Want een avondje uit is niet alleen lekker – en dat ís het bij Hanno – maar ook leuk. Dus vond je in de tassen ook placemats in stijl, een plattegrond met de culinaire route die je door het land aflegt, een menukaart met instructies, lokale spelletjes om samen te doen, filmtips binnen het thema, versiering voor de avond (zoals uitknipbare plaksnorren voor een avondje Mexicaans). Allemaal met prachtige illustraties uit eigen keuken. Een feestje om uit te pakken en om hapje voor hapje mee op reis te gaan. Eten was warm, de meegeleverde drankjes en desserts koud. Hooguit moest je een lokale thee of chocomelk voor achteraf even opwarmen. Voor de rest: aanschuiven aan je eigen tafel en genieten. Nu de horeca weer open is, zijn de avondjes uit thuis gestopt. Helaas, zou je bijna zeggen. Maar deze ondernemers laten je nu van al hun creativiteit proeven op hun eigen terras. En daar ben je natuurlijk écht uit.

Kijk voor het verhaal van Hanno op hannodelft.nl