Skip to main content

Actief schrijven. Maakt je tekst beter. Copywriters doen dat het liefst. Actief schrijven maakt zinnen fraaier en teksten beter leesbaar. Kort, korter, kortst. Vlot, vlotter, vlotst. Een van de dingen die een tekst actiever maakt is het skippen van hulpwerkwoorden, zoals de bekende ‘kunnen’, ‘worden’ en ‘zullen’. Woorden die zorgen voor passieve, vaak moeilijk leesbare zinnen. Zeker als je er meerdere gebruikt: ‘Uw tuin kan door ons worden onderhouden’. Je zin kan best zonder. Moet zonder. Maar een minder bekend vertragend woord is ‘gaan’. Ook een woord waarbij alle alarmbellen moeten afgaan. Als je erop let, zie je in veel teksten onnodig veel gaan staan.

Gaan is een actief woord. Vol energie. ‘We gaan.’, ‘Ga je mee?’. Maar als je ‘m als hulpwerkwoord gebruikt, werkt-ie vaak averechts. Dan gáát je tekst even niet. ‘… daarna gaan we plenair diverse onderwerpen bespreken.’, ‘… wat we volgend jaar zullen gaan doen.’, ‘Ik ga u uitleggen wat…’, ‘U gaat straks iets beleven.’ Zet ‘gaan’ ook op het lijstje met woorden waar de rode pen naartoe kan. Grote kans dat gaan mag gaan.